Templomi szertartás fotózása

A templomi szertartás fotózása manapság nem minden esküvő szerves része, a párok nem feltétlenül tartanak templomi esküvőt.

A templomi szertartás fotózása nagyban hasonlít a polgári szertartásokéhoz, de azért vannak eltérések. A templomok közös jellemzője, hogy nincs közös jellemzője. 🙂 A templomi szertartás fotózása sok összetevőtől függ, hiszen a templomok belső tere vagy túl sötét vagy túl világos, vagy túl kicsi, vagy túl nagy. A túl kicsi a nésznép létszámára vetítve nagyon megnehezítheti a fotózás folyamatát. Ha tól nagy akkor pedig egyszerűen elveszik a násznép a hatalmas épületben.

Fontos tényező a lehetőségek és a korlátozások figyelembe vétele. A szertartás vezetője (pap) esetenként behatárolhatja a fotózás lehetőségeit, így ezeket érdemes a párnak előre tisztázni, hogy vannak -e olyan szankciók amik korlátozhatják a fotós mozgásterületét. Amennyiben igen, úgy azt „kötelezően” érvényben kell tartani. Persze mindent megteszek, hogy a szertartást ne zavarjam meg, DE és szerintem itt van a lényeg, a fotóknak el kell készülniük.

A templomi szertartás fotózása alatt nem csak a párra, de a násznépre is nagy hangsúlyt fektetek. A részeseményeket külön fotózom, mint például gyűrű húzás, első csók, az igenek kimondása. Amennyiben van virág vagy rizsszórás a kivonulás alatt, arra is figyelmet fordítok.

Minden esetben próbálom a legjobb leg kreatívabb helyeket megtalálni és kiaknázni annak lehetőségeit. Ez persze nagyban függ a szertartás vezetőjétől, akinek az iránymutatásai a mérvadóak. Abban az esetben, ha a szertartás vezetője, vagy erre célra kijelölt személy, segítő a mozgásterületemet korlátozza, sajnos ezt figyelembe kell vegyem, így a fotók azokról a helyekről lesznek elkészítve, amire a előzetesen engedélyt kapok.

Az első lépés a templomba érkezést követően, hogy a szertartás vezetőjétől információt gyűjtök az ide vonatkozó lehetőségekről. A kolrátozásokkal nem minden esetben ugyan, de számolni kell. Itt egy javaslatot tudnék tenni, amikor az első alkalommal találkoztok a szertartás vezetőjével (pap) informálódjatok, hogy szándékában áll-e a szolgáltatók mozgás területét korlátozni. A papok által elvárt direktívákat be kell tartanunk, hiszen nekik joguk van akár a szertartás megszakításával is érvényt szerezni akaratuknak. Ezt célszerű elkerülni. – Persze az esetek túlnyomó részében a templomi szertartás fotózása alatt a papok nem szólnak bele a fotós mozgásterületébe, de számolni mindenesetre kell vele.

Minden esetben törekszem arra, amennyire a lehetőségek engedik, hogy kerüljem a sablonos általános vagy fotók elkészítését. A különlegesebb, meghittebb pillanatok sokkal inkább visszaadják a templomi szertartás fotózása szolgáltatás igazi hangulatát és a benne rejlő lehetőségeket.

A szertartások fotózásának közös jellemzője, hogy szeretek a háttérben maradni amennyire ez lehetséges, és nem zavarni sem a násznép rálátását, sem pedig a szertartás eseményeit.

A templomi szertartás alatt egy javaslattal élnék, persze amennyiben ez lehetésges. A párt meg szoktam kérni arra, hogy téjékoztasson minden rokont, barátot vagy bárkit aki az eseményeken részt vesz, hogy kerülje a mobiltelefonnal való fotózást, a fotós szolgáltatást zavarását, és a pár körüli mozgást. Ellenkező esetben a munkafolyamat nagyon körülményesen és nehezen végezhető el.

További információk és fotók: https://www.tsphoto.hu/templomi-szertartas-fotozasa/

Vissza a főoldalra >>

Fotógaléria

Templomi szertartás fotózása

Igazi Moody stílusú esküvői fotók.